το σχολείο

benakeio_682X254

 

 

image002Η ιστορία του σχολείου μας ξεκινά από το 1890, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά ως 2/τάξιο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων. Ήταν οργανωμένο ως Ιδιωτικό Σχολείο με τέσσερις τάξεις και έναν δάσκαλο. Αργότερα μετακινήθηκε στην οδό Αγ. Γεωργίου στο οίκημα Γ. Χρυσούλη και λειτούργησε ως δημοσυντήρητο Δημοτικό Σχολείο ως το 1903. Από το 1903 ως το 1906 εγκαταστάθηκε στο οίκημα Δημητρουλάκη, απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου.

Το 1906 με ενέργειες του τότε δημάρχου Παναγιώτη Μπενάκη έγινε η ανέγερση του κτηρίου που στεγάζει το σχολείο σήμερα. Τον Αύγουστο του 1906 μετονομάστηκε σε 3ο πλήρες Δημοτικό  σχολείο Αρρένων και το 1929 σε 5ο μεικτό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Μπενάκειο.

image005Ο ίδιος ο Μπενάκης στην λογοδοσία του για τα πεπραγμένα του δήμου ? η οποία σώζεται στην Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας – πριν από τις εκλογές του 1914 περιγράφει: «Κατά το εξαετές διάστημα της δημαρχοντίας μου και παρά τας αντιδράσεις, ειργάσθην όσον μοι ήτο δυνατόν· ανωκοδόμησα το Γ’ Δημοτικόν Σχολείον Καλυβίων.

?Επεσκεύασα τα κρεοπωλεία και το Δημοτικόν Σχολείον, άτινα αφ? ης εποχής κατεσκευάσθησαν παρά του μακαρίτου πατρός μου δεν είχον τύχη της ελαχίστης επισκευής.?

?Εύρον τα Σχολεία εις οικτράν κατάστασιν· τα παιδιά σας εφοίτων εις τρώγλας μάλλον ή σχολεία και εκεί κατεστρέφετο η υγεία των· εκτός της σχολής των Καλυβίων ενοικίασα τα καλλίτερα οικήματα της πόλεως διά Σχολεία, δεν εφείσθην ουδεμιάς δαπάνης, διότι επίστευον ότι και η ζωή ενός παιδιού αξίζει πολύ περισσότερον των δαπανών του δήμου. Ερωτήσατε οι γονείς τους διδασκάλους ποια ήσαν τα οικήματα όταν ανέλαβον την εξουσίαν και ποια είναι σήμερον».

Το κτήριο είναι ισόγειο και νεοκλασικό. Πριν από το σεισμό του 1986 λειτουργούσε με έξι αίθουσες, όμως οι ζημιές ήταν εκτεταμένες και κατά την επισκευή κατεδαφίστηκε η νοτιοδυτική αίθουσα.

 

image006Το Μπενάκειο έχει  χαρακτηρισθεί από την Unesco ως ζωντανό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η αρχιτέκτονας ? μηχανικός Βεατρίκη, Γάττου περιγράφει: «Το ισόγειο νεοκλασικό κεραμοσκεπές σχολικό κτίριο χαρακτηρίζεται από λιτότητα και συμμετρία στην διάταξη των χώρων στην κάτοψη όπως και των ανοιγμάτων στις όψεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιμέρους μορφολογικά του στοιχεία όπως: η στοά στο μέσον της κύριας όψης, τα αετώματα, η κορνίζα κάτω από το γείσο της στέγης, κ.α.»

 

image009Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές από τα σ συνεργεία του Δήμου και το σχολείο διαθέτει έξι μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, από τις οποίες η μία έχει θεατρική σκηνή και χρησιμοποιείται και ως αίθουσα εκδηλώσεων. Επιπλέον το σχολείο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο πληροφορικής.

Δυτικά βρίσκεται το ένα από τα δύο προαύλια και ανατολικά το άλλο, τα οποίο κοσμούν τρία αιωνόβια πλατάνια και περιφράχτηκε με την ευγενική χορηγία του Σταύρου Παπαδόπουλου, απόφοιτο του σχολείου μας.

Το σχολείο μας είναι 6/θεσιο, ολοήμερο και το ωρολόγιο πρόγραμμα εμπλουτίζεται με τις ειδικότητες. Κάθε χρόνο ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται και έτσι συνεχίζεται η παράδοση που θέλει το σχολείο αυτό παραπάνω από 100 χρόνια να φιλοξενεί χαρούμενες παιδικές φωνές και ανέμελα ξεφαντώματα στα προαύλια.

 

 

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Μπενάκης;

Ο Παναγιώτης Μπενάκης καταγόταν από την ιστορική οικογένεια που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ζωή της πόλης από τα μέσα του 18ου αιώνα.

Ο πιο γνωστός πρόγονός του ήταν ο Παναγιώτης Μπενάκης, ο οποίος ασχολήθηκε με το εμπόριο και απέκτησε τεράστια περιουσία έχοντας χιλιάδες στρέμματα στην κατοχή του και γι? αυτό οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τον προσεταιριστούν. Το 1767  είχε έρθει σε επαφή με τους απεσταλμένους της Αικατερίνης Β΄ προκειμένου να οργανώσει εξέγερση. Με δικά του χρήματα εξόπλισε σώμα Μανιατών με το οποίο έλαβε μέρος στα Ορλωφικά. Μετά από την καταστολή της εξέγερσης συνέχισε η οικογένειά του να πρωταγωνιστεί στα ιστορικά δρώμενα και αργότερα στην αστική οργάνωση της πόλης της Καλαμάτας.

Ήταν γιος του επίσης δημάρχου Καλαμάτας Εμμανουήλ Μπενάκη (1874-1878) και σπούδασε δικηγόρος στην Αθήνα. Κατά τη δημαρχοντία του έγιναν πολλά σπουδαία έργα στην πόλη της Καλαμάτας.


Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου

08:10 – 09:40 1η και 2η ώρα.

09:40 – 10:00 1ο διάλειμμα.

10:00 – 11:30 3η και 4η ώρα.

11:30 – 11:45 2ο διάλειμμα.

11:45 – 12:25 5η ώρα.

12:25 – 12:35 3ο διάλειμμα.

12:35 – 13:15 6η ώρα.

13:15 – 13:20 4ο διάλειμμα.

13:20 – 14:00 7η ώρα.

Το Ολοήμερο σχολείο λειτουργεί από τις 14:00 έως τις 16:15.

Εκεί γίνεται η προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης ημέρας, καθώς και διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

 

 

Νομοθετημένες εορτές και αργίες, διακοπές και σχολικές εορτές

 

 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Οι επίσημες διακοπές και αργίες προβλέπονται από τα Προεδρικά Διατάγματα 200/1998 άρθρο 4 (για το νηπιαγωγείο) και 201/1998 άρθρο 4 (για το δημοτικό σχολείο) που δημοσιεύτηκαν στο Φ.Ε.Κ. 161/13-7-1998, τ.Α.

Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν λειτουργούν:

– Τα Σάββατα και τις Κυριακές
– Την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή)
– Την 17η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση σε όλα τα σχολεία μέσα στο πρωινό ωράριο εργασίας, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή.
– Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων)
– Την 30ή Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Σε περίπτωση που η 30ή Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή τις δύο πρώτες ώρες και το θέμα του εκκλησιασμού ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού.
– Την Καθαρή Δευτέρα
– Την 25 Μαρτίου (εθνική εορτή)
– Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα)
– Την 1η Μαΐου
– Την εορτή του Αγίου Πνεύματος
– Από 22 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές)
– Την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και της τοπικής εθνικής εορτής


2 thoughts on “το σχολείο

  1. Είμαι Καλαματιανή και ζω μόνιμα στην Αθήνα, αλλα περνώ τα καλοκαίρια μου στην ωραία μας Καλαμάτα. Τυχαία, στο internet βρήκα και μελέτησα την ωραία σας προσπάθεια για το «Σχολείο του Μπενάκη» όπως το λέγαμε. Δεν έκαμα εκεί την πρώτη τάξη, γιατί έδωσα εξετάσεις «?ς κατ?ο?κον διδαχθε?σα», και πήγα κατευθείαν στη Δευτέρα! Εχω πολύ εντονη την ανάμνηση από την ημέρα που ο πατέρας μου με οδήγησε στο Σχολείο και εξετάστηκα ενώπιον του Συλλόγου! Στη Δευτέρα είχα δάσκαλο τον αείμνηστο Παπά-Δαλκαφούκη, αυστηρό αλλα και ευαίσθητο ανθρωπο! Στην τρίτη, δασκάλα μας ήταν η κυρία Ιωάννα! τη θυμ?μαι με αγάπη ! Στην τετάρτη, δάσκαλος ο κ. Μπάκας, με καλή φήμη δασκάλου, όμως… ατυχήσαμε. Μετα τις πρώτες μέρες, μας ανακοίνωσε, πολυ λυπημένος, ότι επρεπε να γυρίσουμε στα σπίτια μας, γιατί αρχισε … ο πόλεμος!
    Άλλαξα και σχολείο αφού αλλάξαμε και σπίτι. Λυπήθηκα, εκτός από το σχολείο άφησα και τους δασκάλους μου και τους φίλους μου. Όμως εγώ καθε φορά που περνώ έξω από το Σχολείο μου, αισθάνομαι συγκίνηση! Περνούν γρήγορα απο το μυαλό μου όλες οι παιδικές αναμνήσεις μου και σκέπτομαι δυνατά:
    Να το Σχολείο μου.
    Ανοίγω κα ξανανοίγω τις σελίδες με τις πληροφορίες σας. Δεν είχα φανταστεί αυτή την εξαιρετική ανακαίνιση. Σας θαυμάζω και σας εύχομαι: καλή δύναμη, ¨Οταν θα ελθω στην Καλαμάτα θα σας επισκεφτώ, για να σας εκφρασω τα συγχαρητήρια μου και από κοντά. Έχω μια ιδιαίτερη εκτίμηση και θαυμασμό στο έργο των εκπαιδευτικών μας. Και το αξίζουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *